Wednesday, January 5, 2011

Adakah Rakyat Didahulukan?

Harga minyak masak tidak akan naik?Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 6 Jan: Rakyat mungkin menarik nafas lega apabila kerajaan memutuskan harga minyak masak tidak akan dinaikkan buat masa ini.
Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, namun setiap kali janji begitu keluar dari mulut pihak kerajaan, tidak berapa lama sesudah itu harganya akan naik seperti yang berlaku kepada harga minyak petrol. “Adakah ianya akan berulang kepada harga minyak masak, kita tunggu dan lihat,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily. Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu sekali gus menolak dakwaan sesetengah pihak bahawa harga bahan tersebut akan dinaikkan menjelang sambutan Tahun Baru Cina kelak. "Sehubungan itu, kepada pengguna yang panik membeli (minyak masak) secara banyak, cukuplah buat kerja itu," katanya kepada pemberita di Putrajaya. Bagi Khalil, walaupun begitu krisis kekurangan minyak masak berlaku di negara ini, antara pengeluar utama minyak sawit dunia ini agak meruncing dengan mendapat liputan meluas media.
Katanya, sesetengah tempat harga siling yang ditetapkan RM2.50 iaitu harga kawalan yang sekarang telah mencecah RM3.50 sekilogram. Beliau yang juga Adun Titi Serong berkata, ada alasan bahawa kenaikan itu adalah seiring dengan kenaikan harga kelapa sawit yang mencecah harga tertingginya sejak beberapa minggu lepas. “Demikianlah pelbagai masalah yang membelit rakyat 1Malaysia dengan slogan rakyat didahulukan, setiap nafas yang disedut dan dihembuskan adalah wajah yang suram dengan tekanan hidup yang akan berterusan selagi BN memerintah Malaysia,” katanyaSatu sebab mengapa saya lebih berminat membaca media alternatif seperti  haraakahdaily, PDO serta beberapa blog penulis-penulis yang boleh dipercayai seperti MSO, tukar tiub dan lain-lain blog yang berwibawa, ialah kerana apa yang ditulis adalah tepat dan mudah diterima akal. Kalau membaca Utusan, Berita Harian atau menonton media perdana, kita amat terdedah kepada fitnah dan pembohongan sebagaimana pemimpin-pemimpin BN dan UMNO hari ini suka berbohong. Saya paparkan kandungan harakahdaily dalam blog saya ini kerana memang tepat apa yang pemimpin-pemimpin cakap tidak serupa denhgan apa yang dilaksanakan. Kalau pemimpin-pemimpin kata harga minyak tidak dinaikkan, maknanya akan dinaikkan harga itu sedikit masa lagi. Saya fikir pemimpin-pemimpin UMNO dan BN memang banyak yang munafik. Cakap lain buat lain. Demikian juga dengan dasar kerajaan. Kalau dia kata rakyat didahulukan bermakna rakyat akan dibelakangkan. Kalau dia kata demi kepentingan rakyat, bermakna  apa yang mereka lakukan itu adalah demi kepentingan perut boroi mereka. Demi memenuhkan kocek mereka. Memang benar pemimpin-pemimpin BN hari ini adalah penipu, pembohong, pembelit dan putar belit. Kalau mereka beria-ia mempertahankan sultan, ini bermaksud merekalah yang tidak menghormati sultan. Demikian juga kalau mereka kata mempertahankan negara dan perlembagaan, maka merekalah yang akan menghancurkan negara dan perlembagan. Oleh kerana itu saya sudah tidak lagi mempercayai pemimpin-pemimpin BN hari ini.

No comments: